Το Βαλτεσινίκο, όπως πληροφορεί τον επισκέπτη σχετική πινακίδα στην είσοδο του χωριού στην τοποθεσία «Καλλιθέα», βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή «Όρος Μαίναλο», με κωδικό GR 2520001 και συνολική έκταση 22.672 ha. Το 2002-2003 εκπονήθηκε για το σύνολο της περιοχής αυτής, περιλαμβανομένου και του Βαλτεσινίκου και άλλων παρακείμενων περιοχών, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) στα πλαίσια του ΠρογράμματοςLIFE – Nature 99 με τίτλο «Διατήρηση και Διαχείριση του όρους Μαίναλο», βάση της υπ. αριθμ. LIFE 99 Nat/GR/006481 εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και κατά 50% από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.Ο λόγος που στη μελέτη αυτή περιελήφθησαν και άλλες περιοχές (μέσα σε αυτές και το Βαλτεσινίκο) πλην της καθοριζόμενης ως προστατευόμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ότι κατά τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη, το σύνολο των περιοχών αυτών αποτελεί ενιαίο σύστημα με υψηλή οικολογική αξία. Από το γεγονός αυτό είναι φανερή η μεγάλη οικολογική αξία που έχει και η περιοχή του χωριού μας.
Υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η Αναπτυξιακή Εταιρία «Αρκαδία ΑΕ», η οποία ανέθεσε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης. Από την πλευρά του το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. συνεργάστηκε με την Εταιρία «Ενδιαίτημα», η οποία απασχολεί ειδικούς επιστήμονες και με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Σχολής Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επιστημονικός υπεύθυνος από την Αναπτυξιακή Εταιρία «Αρκαδία ΑΕ» ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Παναγιώτης Δημόπουλος και ως επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα πανίδας ο Επίκουρος καθηγητής Δρ. Αναστάσιος Λεγάκις του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γενικός συντονιστής του έργου από πλευράς ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ήταν ο Εντεταλμένος Ερευνητής Δρ. Γεώργιος Καρέτσος με συνεργάτιδα την Εντεταλμένη Ερευνήτρια Δρ. Κωνσταντίνα Τσαγκάρη. Ο κύριος Καρέτσος είχε, μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους της Μαρίας Αναγνωστοπούλου, να μας παραχωρήσει για τους σκοπούς της ιστοσελίδας αντίγραφο της μελέτης. Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο αυτό (το Βαλτεσινίκο ως τμήμα προστατευόμενης περιοχής) έχουν ληφθεί από τη μελέτη αυτή ως αυτούσιο κείμενο.
ΒαλτέτσιΆρθρα: Το Βαλτεσινίκο ως τμήμα προστατευόμενης περιοχής
Γράψτε το σχόλιό σας.