facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΣελλιάΆρθρα: Σελλιά

selliaΤο Δημοτικό Διαμέρισμα Σελλιών περιλαμβάνει τους οικισμούς: Σελλια, Πλακιάς, Σούδα Είναι το μεγαλύτερο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου μας με 613 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Τα Σελλιά είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται σε θαυμάσια θέση, στην νότια πλαγιά της κορυφής Ξύλης (υψ 829μ) με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος. Το χωριό ονομάστηκε Σελλιά γιατί είναι κτισμένο πάνω σε δύο φυσικούς αυχένες βουνού. Το φαράγγι του Κοτσιφού αποτελεί την είσοδο προς τα Σελλιά και ονομάστηκε έτσι γιατί τα κοτσύφια έκαναν τις φωλιές τους μέσα στα βράχια.

Το χωριό πρωτοεμφανίστηκε πριν από 800 χρόνια όταν ενώθηκαν οι οικισμοί Καντόνια για να προστατευτούν από τις επιδρομές των κουρσάρων. Το χωριό δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους. Το 1866 ο Ρεσίτ Πασάς επιχείρησε να το κάψει ερχόμενος από τα Σφακιά με 10.000 στρατιώτες. Νικήθηκε όμως από τους κατοίκους στην θέση Χαρουπίδια και ο ίδιος ο Ρεσίτ τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το 1896 έγινε και άλλη μάχη στην θέση Κάμπος κατά την οποία πιάστηκαν αρκετοί Τούρκοι αιχμάλωτοι τους οποίους γκρέμισαν από την πλαγιά Αρκαλές. Το ότι το χωριό ποτέ δεν υπέκυψε στους Τούρκους οφείλετε στην οργάνωση εθελοντικής ομάδας αγωνιστών με επικεφαλής το Σαββόπουλο που είχε και δική της σημαία. Η ομάδα αυτή ήταν γνωστή ως «Σελλιανό μπαϊράκι».

Στα Σελλιά υπάρχουν πολλές εκκλησίες γύρω στις 15 που ανάγονται όλες στην βυζαντινή περίοδο. Η σπουδαιότερο από αυτές είναι του Αγίου Φώτη που κτίστηκε την εποχή του Νικηφόρου Φωκά, η εκκλησία βρίσκεται ανατολικά του χωριού και είχε πολλές τοιχογραφίες που δυστυχώς έχουν καταστραφεί. Σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος είναι η περιοχή Φοινικιάς-Σούδα-Βουκελάρης όπου υπάρχουν λείψανα ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής.

Ο Πλακιάς είναι οικισμός των Σελλίων και βρίσκεται στο νότιο μέρος του νομού Ρεθύμνου στο Λιβυκό πέλαγος. Απέχει από το Ρέθυμνο 35 χλμ. από το Ηράκλειο 110χλμ. και από τα Χανιά 90χλμ. Ο Πλακιάς στο παρελθόν ήταν ένας πολύ μικρός οικισμός ψαράδων που χτίστηκε στις αρχές του αιώνα και μέχρι το 1970 διατηρούσε πολύ μικρό αριθμό κατοίκων. Με την τουριστική έκρηξη των τελευταίων 30 ετών ο Πλακιάς είναι ένας πολύ ζωντανός οικισμός ο οποίος διαθέτει σχεδόν τα πάντα από ξενοδοχεία, καφετέριες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, super market, camping,clubs, ταχυδρομείο κτλ. Η ηλιοφάνεια και το πολύ καλό δροσερό και υγιεινό κλίμα είναι εγγύηση για ευχάριστες διακοπές. Θα απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα, τις πεντακάθαρες αμμουδιές Με κέντρο τον Πλακιά μπορείτε να επισκεφθείτε τις διπλανές παραλίες Πολύριζο, Κόρακα, Σούδα, Δαμνόνι, Αμμούδι, Σχινάρια και την περίφημη Λίμνη Πρέβελη. Τον τόπο μας διασχίζουν δυο ποτάμια που έχουν δημιουργήσει δυο πανέμορφα φαράγγια, Κοτσυφού και Κουρταλιώτη. Για τους περιπάτους σας προσφέρονται τα εξαιρετικού κάλλους φαράγγια, πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, οι ελαιώνες, τα κοντινά στον Πλακιά χωριά, μέρη που μπορείτε να θαυμάσετε πεζοί ή με τα ποδήλατα. Οι άνθρωποι στον τόπο μας είναι φιλικοί και φιλόξενοι. Διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους, την τοπική διάλεκτο, την παραδοσιακή μουσική (λύρα) και τους χορούς τους. Τα παραδοσιακά πανηγύρια είναι η κουρά των προβάτων, ο τρύγος των σταφυλιών, η γιορτή του ψαρά, η παραδοσιακή κουζίνα, η γιορτή της ρακής, η γιορτή του τουρισμού είναι εκδηλώσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε και να ξεφαντώνετε μαζί τους.

 

Πηγή:  http://www.agios-vasilios.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.