facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΣακτούριαΆρθρα: Σακτούρια Ρεθύμνου

 

saktouriaΤα Σακτούρια βρίσκονται στο Νότιο Ρέθυμνο, στην Βορειοδυτική πλευρά του μικρού βουνού Βουβάλα και στη γραφική πλαγιά του λόφου Αμύγδαλος. Έχουν υψόμετρο 520 μ.. Συνορεύουν ανατολικά με τις Μέλαμπες, δυτικά με τα Ακούμια, βόρεια με την Κρύα Βρύση και νότια με το Λιβικό Πέλαγος.

Στην περιφέρεια του χωριού υπάρχουν 11 χιλιόμετρα παραλίες, με την πιο γνωστή του Αγίου-Παύλου, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο όμορφα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης.

Το παρθένο φυσικό περιβάλλον, στις μικρές παραλίες και η καθαριότητα της θάλασσας σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε στα νερά τους.

Όλη η νότια πλευρά του χωριού χαρακτηρίζεται σαν μικρός παράδεισος, άπειρου φυσικού κάλους και σαν παρθένα φύση που δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί από τον άνθρωπο. Υπάρχουν μικρά φαράγγια π.χ. του Αγίου Αντωνίου και απότομοι βράχοι ύψους 30 μ. και άνω, οι οποίοι πιθανόν να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από λάτρεις των επικίνδυνων σπορ π.χ. αετός, αλεξίπτωτο κ.λ.π.

Στην παραλία του Αγίου Παύλου, υπάρχει ένα φυσικό πέτρωμα, μοναδικό στον κόσμο, όπως το έχουν χαρακτηρίσει οι γεωλόγοι. Το κλίμα του χωριού είναι μεσογειακό, εύκρατο και ξηρό. Το αεράκι που φυσάει συχνά, δεν επιτρέπει την υγρασία και την υπερβολική ζέστη τους θερινούς μήνες. Επίσης τα παράλια είναι ζεστά το χειμώνα και προσφέρονται για επενδύσεις χειμερινού τουρισμού.

Το φυσικό περιβάλλον δεν μπορούσε να μην αφήσει ανεπηρέαστους τους κατοίκους. Είναι άνθρωποι καλοκάγαθοι, περήφανοι, φιλόξενοι και με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα (υπάρχουν στην περιφέρεια 17 εξωκλήσια, εκ των οποίων τα τέσσερα, υπάρχουν από την βυζαντινή περίοδο).

Οι νέοι του χωριού, φεύγουν για αναζήτηση εργασίας σε πλουσιότερες περιοχές. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι, είναι όλο ζωντάνια. Τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού, γεμίζουν κάθε απόγευμα από τους κατοίκους και γίνεται ένα μικρό πανηγύρι. Άλλοι θα πίνουν το ‘’ρακάκι’’τους, άλλοι θα παίζουν την ¨πρέφα¨. Η νεολαία έχει δημιουργήσει ένα εκπολιτιστικό σύλλογο και προσπαθεί να διατηρήσει τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες των παλαιότερων.

Για το όνομα του χωριού, υπάρχουν 3 εκδοχές:

Κατά την εποχή των πειρατικών επιδρομών, οι πειρατές αποκαλούσαν τους κατοίκους ‘’Σακτουρ’’ που σημαίνει γρήγορος ή φυγάς.

Κάποιο παλικάρι με το όνομα Σακτούρης, πολεμούσε τους πειρατές και βοηθούσε τους κατοίκους.

Από τον καπετάν-Σακτούρη που έφερνε προμήθειες και πολεμοφόδια κατά τον τούρκικο ζυγό.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

saktouria-2Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τη μινωϊκή εποχή. Στην τοποθεσία Άγιος-Ιωάννης, έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, ικανά για να καθιερώσουν την άποψη ότι εκεί υπήρχε η μινωϊκή πόλη ‘’Ψυχί ‘’. Πριν από πολλά χρόνια Άγγλοι αρχαιολόγοι μετά από έρευνες, χαρακτήρισαν το σπήλαιο που υπάρχει στον Άγιο Παύλο, ως σπήλαιο του ‘’Δαίδαλου και Ίκαρου ‘’, επίσης και το σημείο πτήσης ‘’Ανηφόρα’’.

Στην μεταγενέστερη εποχή, τα Σακτούρια μαστίζονταν από επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τοποθεσίες εγκατάστασης του οικισμού.

Σήμερα υπάρχουν ερείπια σε τέσσερις τοποθεσίες, που είναι:
Άγιος Βλάσης
Κατσομάτης
Αρκολιανά
Άγιος Στέφανος

Κατά τον τούρκικο ζυγό, πλοία υπό τον καπετάνιο Σακτούρη έφερναν πολεμοφόδια και όπλα και τροφοδοτούσαν την αντίσταση κατά των Τούρκων. Στην Γερμανική κατοχή, αν και υπήρχαν γερμανικά φυλάκια στην τοποθεσία ’’Αλίκαμπος’’ κοντά στο φυσικό λιμανάκι του Αγίου Παύλου. Συμμαχικά υποβρύχια, τροφοδοτούσαν με πολεμοφόδια της περιοχής και φυγάδευαν συμμάχους. Οι κάτοικοι βοηθούσαν στην μεταφορά των πολεμοφοδίων και έκρυβαν τους συμμάχους Άγγλους και Αυστραλούς μέχρι να φύγουν με το υποβρύχιο. Επίσης βοηθούσαν την αντίσταση με ασύρματους που μετέδιδαν από την περιοχή. Για τους λόγους αυτούς οι Γερμανοί, στις 4-5-1944 κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό, φυλακίζοντας όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών και αργότερα εκτελώντας 15 από αυτούς.

Το φυσικό περιβάλλον δεν μπορούσε να μην αφήσει ανεπηρέαστους τους κατοίκους. Είναι άνθρωποι καλοκάγαθοι, περήφανοι, φιλόξενοι και με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα (υπάρχουν στην περιφέρεια 17 εξωκλήσια, εκ των οποίων τα τέσσερα, υπάρχουν από την βυζαντινή περίοδο).

Πηγή: http://www.agios-vasilios.gr/

 

 

Γράψτε το σχόλιό σας.