Το χωριό Πλατύστομα βρίσκεται στο κατάφυτο κεντρικό τμήμα της Λευκάδας σε υψόμετρο 480 μέτρων. Πιθανότατα η ονομασία του προήλθε από το πλατύ άνοιγμα (σαν πλατύ στόμα) που σχηματίζεται μεταξύ των βουνών Σκάρων και Ελάτης στην ανατολική πλευρά του χωριού και το οποίο αποκαλύπτει την απαράμιλλα θέα προς τα πριγκηπόννησα και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Η πλεονεκτική γεωγραφική του θέση προσφέρει πρόσβαση από την Καρυά (3χλμ), τον Αλέξανδρο (3χλμ), τη Βαυκερή (5χλμ) και το Περιγιάλι (8χλμ), ενώ απέχει 17χλμ από την πόλη της Λευκάδας. Περίπου 50 άτομα οι μόνιμοι κάτοικοι και μόλις 7 τα μικρά παιδιά. Οι νεότεροι εργάζονται στην Καρυά, το Νυδρί και τη Λευκάδα, ωστόσο αφιερώνουν τον υπόλοιπο χρόνο τους στην φροντίδα και την καλλιέργεια της γης.
Η ιστορία του χωριού μας
Σύμφωνα με μαρτυρίες οι πρώτοι κάτοικοι επιθυμούσαν τις Κοντριάδες ως τοποθεσία του χωριού αλλά επειδή εκεί δραστηριοποιούνταν οι καλόγηροι του μοναστηριού της Κόκκινης Εκκλησιάς εγκαταστάθηκαν στα Παλιόσπιτα, λίγο πιο πάνω από τα Πηγαδούλια, την παλιά βρύση του χωριού. Με τα χρόνια και υπό τον φόβο των πειρατών εγκαταλείφθηκε και αυτό το σημείο και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην σημερινή τοποθεσία. Με τις μετακινήσεις των πληθυσμών ανά τους αιώνες οι οικογένειες του χωριού άλλαξαν.
Αναζητώντας την καταγωγή των σημερινών οικογενειών εντοπίσαμε τα παρακάτω: Θειακός από την Ιθάκη, Κατωχιανός από την Κατάνη της Ιταλίας, Βονιτσάνος από τη Βόνιτσα, Καρτάνος από τη Σικελία, Καλύβας από το Σούλι, Παπανικολόπουλος από την Πελοππόνησο. Αναζητώντας τον πληθυσμό του χωριού κατά τις περασμένες δεκαετίες βρήκαμε ότι κατά την απογραφή του 1928 διέμεναν 328 άτομα εκ των οποίων οι 167 ήταν άντρες και οι 161 γυναίκες. Τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός του χωριού άρχισε να μειώνεται με την κάθοδο των κατοίκων προς τα Αχούρια, το μετέπειτα Περιγιάλι και την μετανάστευση προς άλλους προορισμούς.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και κυρίως με την φροντίδα των ελαιόδεντρων και των αμπελιών τους έχοντας μεγάλη παραγωγή λαδιού και κρασιού. Καλλιεργούσαν επίσης σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη),φακές, ρεβίθια, κουκιά.
Δευτερεύουσα ασχολία των κατοίκων η κτηνοτροφία.
Πηγή: http://platistoma.gr/