ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Νεοχώρι βρίσκεται στην περιοχή της Λευκίμμης, στη νότια Κέρκυρα.
Απέχει από την πόλη της Κέρκυρας 45 χμ. και μόλις 5 χμ. από τη Λευκίμμη.
Είναι χτισμένο νότια της Λευκίμμης, μέσα στη στην οργιαστική φύση στους πρόποδες του λόφου “Πρωτοκάραβο”, με ομορφιά, αρχοντιά, χάρη και γραφικότητα.
Παλιότερα ονόματα του χωριού ήταν: Μπορτζέλι (bourg = μικρό χωριό), Εγνιοχώρι και Βουνιοχώρι. Το όνομα Νεοχώρι δεν έχει καμιά σχέση με τη νεότητα του χωριού. Πιστεύεται μάλιστα ότι χτίστηκε περίπου στις αρχές του 15ου αιώνα από οικογένειες που ήλθαν για μόνιμη κατοικία από την υπόλοιπη Ελλάδα (Ήπειρο, Στερεά, Πελοπόννησο, Κρήτη κ.ά.).
Το Νεοχώρι από το 1925 μέχρι το 1998 ήταν έδρα της ομώνυμης κοινότητας που αποτελούνταν από τα χωριά Σπαρτερά, Δραγωτινά, Νεοχώρι, Μπαστάτικα, Παλαιοχώρι και Κρητικά.
Σήμερα το χωριό, μετά και την κατάργηση του Δήμου Λευκιμμαίων, ανήκει στον ένα και μοναδικό Δήμο, στο Δήμο της Κέρκυρας.
Είναι έδρα της Δημοτικής Κοινότητας Νεοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Λευκιμμαίων του Δήμου Κέρκυρας.
Στην αρχή του χωριού η εκκλησία “η Αγία Τριάδα”, που οικοδομήθηκε από τους πρώτους κατοίκους του χωριού και ανακαινίστηκε το 1937, στέκεται με μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα, έχοντας μπροστά της αραδιασμένα το ένα κοντά στο άλλο τα όμορφα και καθαρά χωριάτικα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές τους.
Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται το όμορφο κτίριο με τις παραδοσιακές καμάρες, προϊόν δημιουργικότητας, συνεργασίας και ενότητας όλων των Νιοχωριτών, όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε το 1990 (πριν από την ίδρυση του συλλόγου) με πρωτοβουλία της νεολαίας του χωριού.
Απέναντι από την εκκλησία (πάνω ακριβώς από το μπαράκι-CAFE ALEKOS) δύο μικρές ασπρισμένες σκάλες οδηγούσαν στο πάτωμα ενός παλιόχτιστου σπιτιού, όπου στεγαζόταν μέχρι το 1990 το δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου που δίδαξε για αρκετά χρόνια και ο αείμνηστος δάσκαλος Κωνσταντίνος Κάντας, μια ακούραστη και γεμάτη πάθος για τη δουλειά του,πνευματική προσωπικότητα.
Τα δύο δρομάκια που ξεκινούν μπροστά από την εκκλησία οδηγούν στις γειτονιές του χωριού. Στο κέντρο υπάρχει ένα παραδοσιακό καφενείο, μια καφετέρια, το παλιό κουρείο “το σικ” και προς την πάνω γειτονιά ένα μίνι μάρκετ, ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα παλιό παραδοσιακό καφεπαντοπωλείο.Στην δε κάτω γειτονιά περνώντας από την πλατειούλα καταλήγει ο δρόμος κάτω από το καραούλι στο γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Από εκεί πιο κάτω από ένα χωματόδρομο κατευθυνόμαστε στην περιοχή της Παντάνασσας.
Τον Μάρτιο του 2010 δημιουργήθηκε το παρόν ιστολόγιο, για να προβάλλουμε και να τιμήσουμε την ιστορία, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και φυσικά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοι απλοί, καλοσυνάτοι, ακούραστοι εργάτες της γης και όχι μόνο, προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και να ζήσουν στο χωριό που τους γέννησε.
Πηγή: http://neochori.blogspot.gr/