facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΜεταξάταΆρθρα: Μεταξάτα

images7Τα Μεταξάτα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά χωριά του νησιού. Έχει 504 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τους σεισμους το 1953. Στο τέλος της δεκαετίας του ’50 ξαναχτίστηκε και έτσι τα περισσότερα σπίτια κρατούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.
Στα Μεταξάτα βρίσκεται η έδρα της Φιλαρμονικής του Δήμου Λειβαθούς και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας της Κεφαλονιάς.
Το όνομά τους το πήραν από τον Μαρκαντώνιο Μεταξά, που ήταν ευγενής της αυλής και υπασπιστής του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όπου ήρθε στο νησί μεταά την Άλωση της Πόλης. Η περιοχή ως τότε ονομαζόταν Φραντζάτα.
Το 1777 ο Κοσμάς ο Αιτωλός δίδαξε στην περιοχή “Σταυρός” των Μεταξάτων. Μέχρι τους σεισμούς το 1953 μαρτυρούσε το σημείο που έμεινε ένα κουβούκλι με ξύλινο σταυρό.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα, σε κοντινή απόσταση το σπίτι που έζησε.Το 1823, πέρασε από τα Μεταξάτα και έμεινε για 4 μήνες. Στην είσοδό του δεσπόζει αναμνηστική πλάκα που μνημονεύει τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή.
imagesΣτην κεντρική πλατεία βρίσκεται και ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, κλασικό δείγμα επτανησιακής αρχιτεκτονικής, που ανοικοδομήθηκε αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Στο καμπαναριό της εκκλησίας έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του πλοιάρχου Γεράσιμου Β. Μεταξά και των πέντε ναυτικών από τα Μεταξάτα που έχασαν την ζωή τους στις 6 Οκτωβρίου 1925 κατά το ναυάγιο του ατμοπλοίου “Μαργαρίτα” στον Ινδικό Ωκεανό.

Μέχρι το 1953 στα Μεταξάτα υπήρχαν έξι εκκλησίες που ανήκαν ως επί το πλείστον στις μεγάλες οικογένειες του χωριού. Από αυτές σήμερα λειτουργούν τρεις: ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, ο Ι.Ν. Παναγίας και ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μεταξάτων αποτέλεσε τον 17ο αι. την έδρα της Επισκοπής Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, γι’ αυτό και σήμερα είναι γνωστή στους κατοίκους ως “Επισκοπή”. Στον ίδιο χώρο λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο της Ελλάδας. Το μετέφερε στα Μεταξάτα ο Νικόδημος Μεταξάς, Αρχιεπίσκοπος Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης (1628-1645) και σήμερα μπορεί κανείς να δει τα ερείπιά του στο προαύλιο του ναού.

Γράψτε το σχόλιό σας.