facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΙκαρίαςΆρθρα: Λίγα λόγια για την Ικαρία

ikaria

Η Ικαρία βρίσκεται μεταξύ Σάμου και Μυκόνου. Είναι ένα μαγικό  νησί και κάθε γωνιά του πραγματική αποκάλυψη…

Η ιστορία στην Ικαρία καλπάζει,  απ’ αιώνων, από τον πύργο του Δράκανου ως το κάστρο του Κοσκινά και από την Οινόη ως το Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στο Να. Στη  νότια Ικαρία, στον Ίκαρη,  θα αναπολήσεις την πτήση και την πτώση του Ικάρου, στον Άγιο Κήρυκο θα χαρείς τους θησαυρούς του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, θα γευτείς την εξαίρετη τοπική φιλοξενία, τα υπέροχα ντόπια γλυκά και την εξαιρετική κουζίνα και θα αναβαπτιστείς  στις ιαματικές πηγές των Θέρμων, του Μουσταφά και της Λευκάδας.

ikaria1

Στα βόρεια του νησιού είναι ο Εύδηλος, με το καινούριο λιμάνι, με τη μεγάλη γέφυρα που βγάζει στη δημοσιά  και τα παλιά αρχοντικά στην παραλία.

Στο κέντρο της Ικαριάς   βρίσκονται το μοναδικό δάσος του Ράντη  και η Ακαμάτρα, ένα πανέμορφο χωριό,  μουσείο της ικαριώτικης αρχιτεκτονικής.

Στην δυτική Ικαρία,  στις Ράχες,  η ζωή  κυλά σε διαφορετικούς ρυθμούς. Τα μαγαζιά ανοίγουν αργά το βράδυ και κλείνουν νωρίς το πρωί. Το γεγονός αυτό,  μοναδικό φαινόμενο  και ξεχωριστή εμπειρία σε ολόκληρο το Αιγαίο έχει τις ρίζες του στα δύσκολα χρόνια της πειρατείας και αποδίδεται στην άμυνα των κατοίκων ενάντια στις πειρατικές επιδρομές καθώς και στις ιδιαίτερες συνήθειες τους να δουλεύουν, ολημερίς,  στα μακρινά χωράφια τους και να μαζεύονται πολύ αργά,  λόγω των αποστάσεων, το βράδυ στο χωριό, για τα ψώνια τους και τις κοινωνικές τους  υποχρεώσεις.

Σ’ ένα χωριό των Ραχών, τους Βρακάδες,  σώζεται   το «Σπίτι με τους Σκορπιούς»,  ένα παλιό ικαριώτικο αγροτόσπιτο, στέγη για   τον Μίκη Θεοδωράκη  και τους συντρόφους του  στα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου που τώρα μετασκευάζεται σε μουσείο.

Η Ικαρία έχει μια πρωτόγνωρη ομορφιά. Οι παραλίες του Φάρου, του Ευδήλου και του Αρμενιστή ενθουσιάζουν τους επισκέπτες, ενώ η παραλία στο Να, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, γοητεύει. Η Μεσακτή και το Γιαλισκάρι θεωρούνται από τις ωραιότερες αμμουδιές του Αιγαίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ικαρία έχει έκταση 255 km2 και πληθυσμό 8000 κατοίκους. Διαθέτει αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Άγιο Κήρυκο και δυο λιμάνια το ένα στη πρωτεύουσα και το άλλο στον Εύδηλο.

Υγειονομική στήριξη στο νησί παρέχουν το Νοσοκομείο στον Άγιο Κήρυκο, το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο και τα Περιφερειακά Ιατρεία στις Ράχες και στα κεφαλοχώρια.

Από τα αμπέλια  του Αθέρα και του Πράμνου  φτιάχνεται μαύρο μπρούσκο κρασί, ο περίφημος “Πράμνειος Οίνος”, που ύμνησε ο Όμηρος. Η παράδοση συνεχίζεται από τους σύγχρονους καριώτες οινοποιούς που μάλιστα προχώρησαν και σε εναλλακτικούς τρόπους οινοποιίας.

Το τουριστικό προϊόν της Ικαρίας χαρακτηρίζεται από  μοναδικά στοιχεία. Το φυσικό της περιβάλλον, οι παραδοσιακοί της οικισμοί, τα γραφικά λιμανάκια αλλά και οι μοναδικές παραλίες συνθέτουν τόπο υψηλού φυσικού κάλλους. Μοναστήρια μέσα στο δάσος όπως της Παναγιάς Μουντέ και της οσίας Θεοκτίστης  και ατελείωτες παραλίες, σε εκβολές ποταμών, κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται δέος καθώς ο Θεός έχει απλόχερα προικίσει αυτόν τον τόπο.

Πηγή: http://www.dimosikarias.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.