facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΚοξαρέΆρθρα: Κοξαρέ

koksareΤο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοξαρέ περιλαμβάνει τους οικισμούς:Κοξαρέ, Ατσιπάδες, Κατσογρίδα, Παλέ. Έχει 401 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Το όνομά του προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της Κόξαρη, γόνο Βυζαντινής οικογένειας. Οι πρώτες μαρτυρίες για κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή ανάγονται στα μεσομινωικά χρόνια: στα όρη της Κουρούπας σε υψόμετρο 735μ. εντοπίστηκε και ανασκάφηκε από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή το 1989 Μινωικό Ιερό Κορυφής. Πρόκειται για αίθριο ιερό, αγροτικού χαρακτήρα που καλύπτει έκταση περίπου 200τμ. Εκτείνεται σε δύο άνδηρα που ορίζονται από φυσικούς βράχους, οι οποίοι αποτελούν τον «Περίβολο» του Ιερού. Το σημαντικότερο μνημείο της βυζαντινής περιόδου είναι η εκκλησία του Αγ Γεωργίου στη θέση Φατρελιανά ο οποίος χρονολογείται τον 15ο αιώνα. Διασώζεται το όνομα του Κτήτωρα Θεοδοσίου Σαγκαμά ενώ στο εσωτερικό του ναού διακρίνονται οι τοιχογραφίες με θέματα την Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Αγ Γεώργιο, τον Ευαγγελισμό, την Φιλοξενία του Αβραάμ, την ανάσταση του Λαζάρου, την Μεταμόρφωση και άλλες.

Το 1866 κατασκευάζεται από τους κατακτητές στην περιοχή κάστρο « ΚΟΥΛΕΣ» φρούριο για την αποτελεσματικότερη άμυνα των επαναστατών τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα. Το χωριό Κοξαρέ πήρε μέρος και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, πολεμώντας από την πρώτη στιγμή τους φασίστες αλεξιπτωτιστές στο Ρέθυμνο. Οργανωμένο μόνο του, πολύ νωρίς, από το 1941, αντιστάθηκε στον εχθρό και δοκίμασε όλη τη θηριωδία του. Μάχες, μπλόκα, συλλήψεις και εκτελέσεις των παλικαριών του σ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής συνθέτουν το ματωμένο χρονικό του και σφραγίζουν την αντιστασιακή του ταυτότητα με ηρωισμούς, αίμα, θυσίες, ερείπια και στάχτη… Στης 29ης Αυγούστου 1944 ανατινάχθηκε όλο το χωριό από τους Γερμανούς.

Η Κοξαρέ είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Δήμου ΦΟΙΝΙΚΑ. Βρίσκεται νότια σε απόσταση 25χλ από το ΡΕΘΥΜΝΟ και 15χλ από τις νότιες παραλίες του (ΠΛΑΚΙΑ-ΔΑΜΝΟΝΙ-ΑΜΜΟΥΔΙ-ΠΡΕΒΕΛΗ). Το χωριό εντοπίζεται σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της ενδοχώρας. Το καταπράσινο τοπίο του ομώνυμου κάμπου της Κοξαρέ (ελαιώνες) εναλλάσσεται με το άγριο και επιβλητικό τοπίο που ορίζουν τα Ατσιπαδιανά όρη ή τα όρη της Κουρούπας στις πρόποδες των οποίων έχει κτιστεί το χωριό. Ο ελαιόκαμπος της Κοξαρές είναι ο μεγαλύτερος της επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Οι κάτοικοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές

εκμεταλλεύσεις. Στην Κοξαρέ υπάρχει το σπήλαιο Μπελιγκρέ σε υψόμετρο 470μ και το σπήλαιο Χώνος σε υψόμετρο 1100μ.

 

Μετά το χωριό Κοξαρέ αρχίζει το Κουρταλιώτικο Φαράγγι μήκους 2100μ. που κυλάει ο ποταμός Κουρταλιώτης ή μεγάλος ποταμός που είναι πραγματικά ένα αριστούργημα της φύσης και χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση (πολλά φοινικόδεντρα) και τους απότομους ψηλούς όγκους πέτρας στις δύο πλευρές του. Το όνομα Κουρταλιώτικο λένε ότι προέρχετε από τον ομόηχο θόρυβο που ακούγεται όταν φυσάει δυνατός βόρειος άνεμος, νομίζει ότι πραγματικά χτυπούν κούρταλα «παλαμάκια». Στα μισά του δρόμου που περνάει μέσα από το φαράγγι υπάρχουν πάρκινγκ και μονοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το φαράγγι είναι στενό και έχει άγρια ομορφιά. Ο ποταμός που το διασχίζει διακλαδώνεται σε πέντε διαφορετικά ρυάκια που ενώνονται σχηματίζοντας πέντε μικρές λιμνούλες και έναν καταρράκτη. Μπάνιο λοιπόν και canyoning στον Κουρταλιώτη, αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση που αξίζει! Αρκετά είδη άγριων ζώων και πουλιών συναντώνται στο φαράγγι.

 

Πηγή: http://www.agios-vasilios.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.