Η Κάτω Κορακιάνα ή Κατωμέρι βρίσκεται στα Βορειοανατολικά του νησιού της Κέρκυρας 10 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της στους πρόποδες του όρουςΠαντοκράτωρ, σε υψόμετρο 100 μέτρων και κοντά στα τουριστικά θέρετρα Δασιά, Υψος,Κομμένο, και Δαφνίλας. Εϊναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Κέρκυρας με μεγάλη ιστορίαπου ξεπερνά τους πέντε αιώνες.
Αποτελεί το χαμηλότερο οικισμό του ευρύτερου χωριού της Κορακιάνας. Από το ευρύ αυτό χωριό το μεν άνω τμήμα καλείται σήμερα Ανω Κορακιάνα το δε κάτω τμήμα ονομαζόταν παλιότερα Κατωμέρι που θα πεί “κάτω μέρος” και σήμερα ονομάζεται Κάτω Κορακιάνα.
Εδρα αρχόντων διατηρεί ακόμη και σήμερα μερικά από τα παλιά αρχοντικά σε καλή κατάσταση ενώ ο συνολικός οικισμός έχει να σας προσφέρει ευχάριστες περιηγήσεις.
Η θέση του κοντά στη θάλασσα και ειδικά στον όρμο του Υψου (αγαπημένο μέρος απόβασης επιτιθέμενων στρατών και πειρατών) του στοίχισε με συνεχείς καταστροφές εκ των οποίων σημαντικότερες εκείνες που υπέστη από τους Τούρκουςστα 1537 (Μπαρμπαρόσα) και 1716. Όμως πέρα από τις απειλές των επιδρομών ολόκληρη η περιοχή υποφέρει απόγεωλογικά φαινόμενα που έδωσαν στο μακρινό παρελθόν σημαντικές κατολισθήσεις άλλες από τις οποίες μαρτυρούν οι μύθοι και οι θρύλοι και άλλες η πρόσφατη ιστορία.
Γεωλογικό φαινόμενο αποτελεί και μια καταβόθρα (Γράβα του Μένιγου) για την οποία οι ντόπιοι θα σας πουν ότι σύμφωνα με πειράματα που έγιναν λίγο πριν από το Β Παγκόσμιο πόλεμο (1938) οδηγεί σε υπόγειο ποτάμι που περνώντας κάτω από τη θάλασσα εκβάλλει στις ακτές του Αμβρακικού κόλπου στην περιοχή της Πρέβεζας.
Εδώ έζησε και δίδαξε ο Έλληνας ποιητής του 19ου αιώνα Γεράσιμος Μαρκοράς ενώ σε κοντινή απόσταση είχε κατοικία ένας επίσης μεγάλος Έλληνας λυρικός ποιητής των αρχών του 20ου αιώνα ο Λορέντζος Μαβίλης.
Πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το μεσαιωνικό πύργο των Πολυλάδων, σήμερα ‘Βίλλα Μιμπέλι’ μοναδικό στο είδος του αρχιτεκτόνημα που βρίσκεται μέσα σ’ ένα δάσος με έλατα, κουκουναριές και αιωνόβια δέντρα. Στον πύργο αυτό,φιλοξενήθηκαν διάσημες προσωπικότητες της Ευρώπης ανάμεσά τους ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Κάιζερ Γουλιέλμος, ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, οι βασιλιάδες της Ελλάδος Γεώργιος ο Α και ο Γεώργιος ο Β ο οποίος έζησε μόνιμα εδώ από το 1936 μέχρι το1939. Εδώ σχεδίασαν την αποτυχημένη τους, λόγω ενός προδότη συντρόφου, απόπειρα για επανάσταση στη Νότια Ιταλία οι ήρωες αδελφοί Emilio και Attilio Bandiera (Φεβρουάριος έως Ιούνιος 1844).
Λίγο έξω από το χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τον μισοερειπωμένο ιπποτικό μεσαιωνικό πύργο του Γαρούφα, εδώ ερχόταν για να ηρεμήσει και να γράψει ο μεγάλος Εθνικός ποιητής της Ελλάδας Διονύσιος Σολωμός. Τέλος μπορείτε νααπολαύσετε τη ντόπια φιλοξενία στα ταβερνάκια και τα καφενεία του χωριού ή, αν είστε τυχεροί, να παρακολουθήσετε κάποια εκδήλωση.
“Γιατρώνες”
Στα όρια του χωριού Κορακιάνα και ακριβώς πάνω στη διασταύρωση του δρόμου Κέρκυρα – Παλαιοκαστρίτσα με το δρόμο που οδηγεί στο Σιδάρι και την βόρεια Κέρκυρα δίπλα στο γεφύρι και κρυμμένη μέσα στα δέντρα υπάρχει μια μικρή βίλλα που οι Κερκυραίοι την ονομάζουν “τσου γιατρώνες” δηλαδή “των γιατρών”
Εδώ έζησαν αρκετά χρόνια οι γιατροί Atanasio Basetti και Tito Savelli πολιτικοί πρόσφυγες από την περιοχή Emilia της Ιταλίας καθώς επίσης και οι ήρωες της Ιταλικής επανάστασηςEmilio και Attilio Bandiera (Φεβρουάριος έως Ιούνιος 1844). Οι Ιταλοί εξόριστοι και αυτοεξόριστοι έβρισκαν καταφύγιο στο μεσαιωνικό πύργο των Πολυλάδων, σήμερα ‘Βίλλα Μιμπέλι’όπου συναντούσαν μεταξύ των άλλων και τον εθνικό ποιητή της ΕλλάδοςΔιονύσιο Σολωμόο οποίος και τους στήριζε ηθικά και οικονομικά. Μαζί θα γράψουν σε επιστολή προς τον Mazzini για την νέα Ευρώπη ότι “Η Ελλάδα θα μεγαλώσει παίρνοντας τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αλβανία, τη Ρωμυλία, την Κρήτη και αργότερα τα νησιά του Ιονίου”
Πηγή: http://www.corfuvisit.net/