facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΆρθρα: Ηχηρό μήνυμα στήριξης στα «Μερκούρεια»

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Τηλέφωνο: 2313 313125, -6, -7                                                                                                                                                                                                                                                                                    Συκιές, 22 Αυγούστου 2016
Fax: 2310 629185
gt.sykies@n3.syzefxis.gov.gr

ett.sykies@n3.syzefxis.gov.gr
www.dimosneapolis-sykeon.gr

Ηχηρό μήνυμα στήριξης στα «Μερκούρεια»

● Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού η παράσταση που έκανε… ποδαρικό στην 22η φετινή διοργάνωση ● Ποιες παραστάσεις ακολουθούν

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα στήριξης για τη συνέχιση του κορυφαίου θεατρικού θεσμού των «Μερκουρείων», υποδέχτηκε το κοινό την παράσταση που «άνοιξε» τη φετινή 22η διοργάνωση.

Η «Όπερα του ζητιάνου» του John Gay από την Κεντρική Σκηνή του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη» έκανε… ποδαρικό στα φετινά «Μερκούρεια». Τους θεατές, που κατέκλυσαν το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης, που έδωσε αμέσως τον λόγο στον εμπνευστή και δημιουργό, όπως είπε, των «Μερκουρείων», τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.

Ο κ. Δανιηλίδης ευχαρίστησε το κοινό που τίμησε με την παρουσία του αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο δήμος. «Η αγάπη, η συμμετοχή και η υποστήριξή σας μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε σε δύσκολους καιρούς αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 22 χρόνια. Ήταν το 1995, την πρώτη χρονιά που ο λαός του δήμου Συκεών μάς εμπιστεύτηκε να διοικήσουμε τον δήμο, όταν είχα την ιδέα να καθιερώσουμε στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη τη συνάντηση των ‘‘θεατρικών παιδιών’’ της, των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Η Μελίνα ήταν αυτή που οραματίστηκε και έκανε πράξη την πολιτιστική αποκέντρωση και με το μεράκι και το πείσμα της, καθιέρωσε και υποστήριξε την ίδρυση και τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτόν τον θεσμό και τον αφιερώσαμε στο όνομά της», είπε ο δήμαρχος.

«Επί 22 χρόνια είμαστε σταθεροί σε αυτό το θεσμό. Αντιμετωπίσαμε τις όποιες δυσκολίες, τα όποια προβλήματα. Και είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε καμία υποστήριξη από πουθενά», επισήμανε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Φέτος, όμως, εκπέμπω SOS, βγάζω κραυγή αγωνίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα ‘‘Μερκούρεια’’ κινδυνεύουν από τη συρρίκνωση των ΔΗΠΕΘΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 16 που είχαν ιδρυθεί, σήμερα μόνο τέσσερα μετέχουν στη φετινή διοργάνωση, αφού κάποια δεν έχουν παραγωγές, ενώ άλλα βρίσκονται σε εκκαθάριση αφού δεν έχουν καμία χρηματοδότηση, καμία υποστήριξη. Δυστυχώς οι επιλογές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν στραγγαλίσει τα ΔΗΠΕΘΕ. Ελπίζουμε να αλλάξει ρότα η Πολιτεία και να επιβιώσουν τα ΔΗΠΕΘΕ, ελπίζουμε να επιστρέψει στα ‘‘Μερκούρεια’’ και το Εθνικό Θέατρο, το οποίο μας τιμούσε πάντα με μία παράσταση, όσο ζούσε και ήταν υπεύθυνος ο Νίκος Κούρκουλος». Αυτά τα 22 χρόνια, περισσότεροι από 200.000 θεατές παρακολούθησαν 221 θεατρικές παραστάσεις, αποδεικνύοντας ότι τα «Μερκούρεια» αποτελούν μια προσπάθεια ουσιαστικής συμβολής στη θεατρική παιδεία και στον πολιτισμό.

Συνέχεια με Αριστοφάνη

Τα 22α «Μερκούρεια» συνεχίζονται με τις παραστάσεις των ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και Κοζάνης, όπως επίσης και με τη δημοτική σκηνή του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Θέσπις». Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριών επόμενων ημερών (Τρίτη 23.8, Τετάρτη 24.8 και Πέμπτη 25.8) έχει ως εξής:

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

«Αριστοφανιάδα»

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ σε συνεργασία με την ομάδα ΙΔΕΑ

Ένας ξεκαρδιστικός ύμνος στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη

Δραματουργική επεξεργασία-σύνθεση κειμένων: Ομάδα ΙΔΕΑ (Κώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπίμπης, Αθηνά Μουστάκα)

Σκηνοθεσία-Μουσική: Κώστας Γάκης

Μουσικός επί Σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ξανθή Κοντού

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιάννης Δρακόπουλος, Θάνος Τοκάκης

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ…

Ο Αριστοφάνης πεθαίνει πάνω σε μια πρόβα τη στιγμή ενός έντονου διαπληκτισμού με τους ηθοποιούς του. Κατεβαίνει λοιπόν στον Άδη κι εκεί προσπαθεί να πείσει τους θεούς του κάτω κόσμου να του χαρίσουν μια εβδομάδα ζωής, ως τα επόμενα Διονύσια, ώστε να ανεβάσει το τελευταίο έργο του. Εκείνοι δέχονται με τον όρο να μην χρησιμοποιήσει στην παράστασή του αυτή ούτε μια βωμολοχία, ούτε ένα φαλλικό σύμβολο, ούτε ένα χυδαίο αστείο.

Ο Αριστοφάνης αρνείται κάτι τέτοιο πεισματικά φέρνοντας διάφορα ξεκαρδιστικά παραδείγματα από τα έργα του και αντιπροτείνει στους θεούς του κάτω κόσμου να κάνει μια παράσταση για τους κατοίκους του Άδη κι αν οι εκείνοι πειστούν και τον κρίνουν άξιο, τότε να κερδίσει την πολυπόθητη εβδομάδα του. Οι Θεοί δέχονται και το πανηγύρι αρχίζει. Δημιουργείται ένα θέατρο εν θεάτρω με μια επιτομή από όλες τις υπέροχες στιγμές των έργων του, μια Αριστοφανιάδα! Έργα και ημέρες του μεγάλου κωμικού συγγραφέα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας σε ένα ξεκαρδιστικό, δροσερό αλλά και συγκινητικό έργο που ανακατεύει με μαεστρία όλα τα ύφη της κωμωδίας!

-Τιμή εισιτηρίων: 10€ και 5€ παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων, ΑμεΑ και άνω των 65 χρόνων

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

«Τα σαράντα κλειδιά»

Σκυριανό παραμύθι

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού

Παίζουν: Σοφία Αντωνίου, Θέμης Θεοχάρογλου, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Δημήτρης Φράγκογλου

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ..

«Τα σαράντα κλειδιά» είναι μια πρόταση θεάτρου για όλη την οικογένεια, βασισμένη σε ένα υπέροχο λαϊκό παραμύθι που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες: η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί το αφηγούνται και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, φτιάχνουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές.

Επτά ηθοποιοί ερμηνεύουν δεκάδες ρόλους σε μια παράσταση όπου η δημιουργική φαντασία συγκατοικεί με το χιούμορ, την ευαισθησία, τη θεατρική μαγεία. Με τα πιο απλά υλικά, οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, εξοικειώνοντας τους νεαρούς θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη αλλά και την ενσυναίσθηση.

-Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 5€

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη

Δήμος Νέαπολής-Συκεών // Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις»

 

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Γιώργος Κιουρτσίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αννα-Μαρία Αγγελίδου

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Μουσική διδασκαλία: Αγγελική Καραγιώργη, Αλίκη Παπαδοπούλου

Φωτισμοί: Γιώργος Κιουρτσίδης, Ανέστης Αμανατίδης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νάνσυ Αλεξανδράκη, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Κωνσταντίνος Αυγητίδης, Δημήτρης Βαλιώτης, Γιώργος Βαρθόπουλος, Μαρία Βουλγαρίδου, Ειρήνη Γεωργιάδου, Μαρία Γεωργιάδου, Αστέριος Ζώττης, Γιώτα Καραβασίλη, Λαμπρινή Καραντινού, Αναστασία Κουγιουμτζίδου, Όλγα Μανωλοπούλου, Θανάσης Παπαδόπουλος, Πασχάλης Ρετζέπης, Σεϊτανίδου Διάνα, Γιάννης Τούλας, Εύα Τσούκα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ…

Οι «Όρνιθες» είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που παρουσιάσθηκε το 414 π.Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στο δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Όρνιθες» απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού πολέμου. Με το μεγάλο αυτό έργο, ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα.

Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την πιο τολμηρή φαντασία με την πιο ανάερη ποίηση.

-Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 5€

Γράψτε το σχόλιό σας.