Η Ιστορία της Αμαλιάπολης
Η Αμαλιάπολη ή αλλιώς Μιτζέλα βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας. Δημιουργήθηκε το έτος 1834 από πρόσφυγες της Παλαιάς Μιτζέλας του Πηλίου αλλά και μερικούς άλλους από χωριά της ανατολικής Θεσσαλίας που ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά. Η παλαιά Μιτζέλα καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1828 με αποτέλεσμα όσοι επέζησαν ή δεν αιχμαλωτίστηκαν να πάρουν τα γυναικόπαιδα τους και να καταφύγουν στη Σκόπελο οπού και έμειναν για 7 χρόνια .Το 1834 ύστερα από σκληρή προσπάθεια κατάφεραν να αγοράσουν τη δυτική παραλία του Παγασητικού που ονομαζόταν <<Μονολιά>> και με την κρατική συμπαράσταση να φτιάξουν νέα οικισμό, που ονομαζόταν <<Mονολιά>> ή αλλιώς «Νέα Μιτζέλα» αλλά το 1839 πήρε την ονομασία «Αμαλιάπολη» προς τιμή της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδος Αμαλίας .Το 1837 ανακηρύχθηκε δήμος. Το κράτος ίδρυσε Τελωνείο,Λιμεναρχείο,Στρατώνα για τη στρατιωτική φρουρά και αργότερα Δημοτικό Ταχυδρομείο.Τον Ιούνιο του 1845 επισκέφτηκε την κωμόπολη η βασιλική οικογένεια όπου με τη βοήθεια της βασίλισσας δημιουργήθηκε ξεχωριστό σχολείο με 2 τάξεις. Στη διάρκεια της διαμονής τους οι κάτοικοι της Ν.Μιτζέλας διακρινόμενοι για την ευσέβεια τους έχτισαν σε εξοχικές περιοχές και κοντά στη θάλασσα εξωκλήσια. Το έτος 1857 ολοκληρώθηκε το κτίσιμο της πρώτης εκκλησίας, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Το 1833 επί Δημαρχίας του Δημήτριου Γριζάνου παραγγέλθηκε στην Τήνο η κατασκευή του μαρμάρινου Τέμπλου του ναού. Την δημιουργία αυτή ανέλαβε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και τη τοποθέτησή του ο καλλιτέχνης Γιώργος Λυρίτσης. Τα λεφτά που δόθηκαν για την κατασκευή του ήταν 1900 δραχμές.
Το 1920 επί αρχιερατείας Δημητριάδου Γερμανού Μαυρομάτη μεταφέρθηκε στο ναό η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας κατόπιν υπόδειξης του αρχιδιακόνου Σοφρωνίου Κ. Χρυσοχού. Την εικόνα την είχαν μεταφέρει στην Ελλάδα Ρώσοι ιερομόναχοι, μετά την επικράτηση του κομμουνισμού στη Ρωσία το 1917 και βρισκόταν στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Καθιερώθηκε από τη χρονιά εκείνη (1920) να τελείται τοπική πανήγυρις προς τιμήν της ιερής εικόνας την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Το 1973 ύστερα από δωρεά του Στεφάνου Ιωάννου Σίσκου ο οποίος δώρισε την πατρική του κατοικία στην Εκκλησία, κατασκευάστηκε ο Τρούλος της και έγιναν έργα συντηρήσεως της. Σήμερα η Αμαλιάπολη αποτελεί διαμέρισμα του Δήμου Σούρπης. Συνεχίζει την πορεία της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της. Έχει αναπτυχθεί σε παραθεριστικό κέντρο που προσελκύει πολλούς ντόπιους και ξένους τουρίστες.