Ο Φαλατάδος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και χρονολογείται από το 1400. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με χαρακτηριστικά Τηνιακής αρχιτεκτονικής, πολλές καμάρες, πλακόστρωτα δρομάκια και βοτσαλωτές αυλές. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Απέχει 11 χιλιόμετρα από την Χώρα.
Η προέλευση της ονομασίας του χωριού έχει διάφορες εκδοχές. Μία εκδοχή είναι ότι οφείλεται στην οικογένεια Βαλατά (Βλατά), άλλη ότι προέρχεται από τους φύλακες που επιτηρούσαν την περιοχή (φάλακα = οχύρωμα, παρατηρητήριο) και άλλη μια λέει πως παλιά λειτουργούσε στο χωριό χρωματουργείο για την βαφή υφασμάτων από μετάξι. Το ύφασμα με πορφυρό χρώμα είχε την ονομασία “Βλάτιον” και από παραφθορά της λέξης αυτής ,προήλθε το όνομα Φαλατάδος.
Στο χωριό θα συναντήσετε την Αγία Τριάδα με τρούλο και την βοτσαλωτή αυλή χτισμένη το 1901, όπως επίσης και τον μαρμάρινο ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Σε κάποια απόσταση από το χωριό, προς τα βόρεια, βρίσκεται η Θεοσκέπαστη, η οποία είναι χτισμένη σε κυρτό βράχο που είναι και το Άγιο Βήμα. Εκεί θρυλείται πως η Παναγία έσωσε στο κοίλωμα του βράχου γυναικόπαιδα που τα κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Είναι μια παράξενη περιοχή καθώς βρίσκονται εκεί στρογγυλοί μπλε-γκρι ογκόλιθοι που η παράδοση τους θέλει αερόλιθους. Σημαντικό γεγονός ήταν η Εύρεση της Αγίας Εικόνας της Παναγίας στις 30 Ιανουαρίου του 1823.
Στην περιοχή ευδοκιμούν πολύ τα “κεχριμπαρένια ροζάκια” σταφύλια, ονομαστά στην αγορά για την νοστιμάδα τους τον Αύγουστο. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες, μπαρ και παντοπωλεία.
∆ιαθέτει χώρο εικαστικής τέχνης µε σύγχρονα και παλαιά εκθέµατα, καθώς και το σπίτι των εκθέσεων, που στεγάζεται στο παλιό δηµοτικό σχολείο, µε πίνακες ζωγραφικής καταξιωµένων καλλιτεχνών. Επίσης λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο.
Στο Φαλατάδο διατηρούνται και λειτουργούν πολλά πατητήρια και ρακιζιά, και τον Σεπτέμβρη γίνονται πολλά πανηγύρια κατά την παραγωγή ρακιού.