Η Κερκυραική φύση είναι υπέροχη.
Μάλλον όταν ο Παντοδύναμος έφτιαχνε τον κόσμο και αντίκρυσε την Κέρκυρα,τον έπιασε ο καλλιτεχνικός του οίστρος και άρχισε να ζωγραφίζει υπέροχα τοπία και χωριά.
Ετσι όλα τα χωριά της Κέρκυρας είναι υπέροχες πινελιές μέσα σε ένα απεραντο πράσινο με φόντο το ήρεμο γαλάζιο, της θάλασσας του Ιονίου πελάγους.
Μια τέτοια πινελιά του Μεγάλου Ζωγράφου,αποτελούν και τα δύο χωριά της Κέρκυρας:
ΑΝΩ και ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΑ.
Είναι χωριά της Κέρκυρας και ανήκουν στον Δήμο Μελιτιαίων.
Τα χωριά βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού Παυλιάνα. Χαρακτηρίζονται από τα παλαιά πέτρινα σπίτια και τις στενές γειτονιές. Τα χωριά συνορεύουν με τα χωριά Πεντάτι,Αγιο Ματθαίο και Γαρούνα . Το χωριά επίσης είναι δίπλα σε μερικές παραλίες όπως είναι ο Παραμόνας και ο Άγιος Νικόλαος.
Παλαιότερα στην Άνω Παυλιάνα τα σπίτια ήταν κτισμένα κυρίως από πέτρα και άλλα ανθεκτικά υλικά ώστε να αντέχουν στους σεισμούς. Είχαν βυζαντινά κεραμίδια στη σκεπή. Διέθεταν και κατώγια (αποθήκες) αλλά τα έπιπλα στα σπίτια ήταν ελάχιστα. Διαθέτουν ακόμα και σήμερα τις περίφημες ογνίστρες (εργαλείο φούρνου), τα ασβεστοκάμινα (ασβέστης) και τις μπουγιάτες (παρασκευή ξυλοκάρβουνου).
Παράδοση αποτελούν ο χορός και η μουσική για το νησί της Κέρκυρας αλλά και για την Άνω Παυλιάνα όπου οι κάτοικοι εκφράζονται μέσω αυτής της παράδοσης. Πολλοί από αυτούς έχουν συνθέσει και τραγούδια. Σε πανηγύρια που γίνονται στο χωριό υπάρχει και χορευτικό με χειροποίητες φορεσιές της Κέρκυρας.
Στο χωριό υπάρχουν 2 σύλλογοι. Ο περιβαλλοντολογικός και φιλοδασικός σύλλογος, που τα μέλη του είναι υπεύθυνα για την προστασία του φυσικού πλούτου του χωριού. Ιδρύθηκε την περίοδο 2005-2006 και ανήκει στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και Εσταυρωμένου. Ακόμα υπάρχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος με κύριο αντικείμενο τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων στο χωριό.
Πηγή: http://dcorfu.blogspot.gr/