facebook twitter youtube googleplus
on/off

Άγιος ΙωάννηςΆρθρα: Άγιος Ιωάννης

Με προίκα του μια πλούσια ιστορία και μαζεμένες μερικές απ’ τις καλύτερες παραλίες ολόκληρης της Κρήτης η κοινότητα Αγίου Ιωάννη που αποτελείται απ’ το ομώνυμο χωριό, τα Φέρμα, το Κουτσουνάρι και την Αγιά Φωτιά, σίγουρα μπορέι να νιώθει πολύ τυχερή και προνομιούχα για τις ομορφίες που η φύση της έδωσε.

Άγιος Ιωάννης

Άγιος Ιωάννης

Το 1583 οι Ενετοί τον είχαν καταγράψει ως San Ζuanne, με πληθυσμό  157 κατοίκους, όμως έπρεπε να φτάσει το 1940 για να φτάσει ο Άγιος Ιωάννης στο μεγαλύτερή ακμή του με 752 κατοίκους. Με το τέλος του Β’ ΠΠ, οι Αη γιαννιώτες ξεκίνησαν τη σταδιακή κάθοδο προς τη θάλασσα και με σύμμαχο το εύφορο έδαφος και τα πανέμορφα παράλια άρχισε αφ’ ενός μια πιο συστηματική γεωργική εκμετάλλευση του έυφορου εδάφους και αφ’ ετέρου η ραγδαία άνοδος του τουρισμού για να οδηγηθούμε τελικά στη δημιουργία του Κουτσουναρίου των Φερμών και της Αγιάς Φωτιάς, τριών νέων κοινοτήτων (πρώτη καταγραφή τους στην απογραφή του 1961), που σήμερα απαριθμούν συνολικά περισσότερους από 1000 κατοίκους φιλοξενώντας σύγχρονες και πολυδιάστατες τουριστικές εγκατάστασεις.

Ο Άη γιάννης, το μητρικό χωριό της κοινότητας,  μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται ερειπωμένο, (μόλις 8 κάτοικοι καταγράφονται στην απογραφή του 2011), όμως η πραγματικότητα δείχνει πως το όμορφο αυτό χωριό κάθε άλλο παρά μια φάση παρακμής βιώνει. Οι κάτοικοι μπορεί να μην μένουν πια μόνιμα εκεί, όμως το χωριό δεν έχει εγκαταλειφθεί. Με κάθε ευκαιρία, είτε πρόκειται για μια απ’ τις πολλές γιορτές ή πανυγήρια είτε απλά για την ξεκούραση του  σαββατοκύριακου, οι κάτοικοι επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια, δίνοντας ξανά ζωή στον παλιό τους τόπο. Στην προσπάθεια αυτή έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο δραστήριος σύλλογος ανάπτυξης της περιοχής* ο οποίος με την πλούσια δράση του φροντίζει για την διατήρηση της συλλογικής μνήμης, διοργανώνοντας παράλληλα πλήθος εκδηλώσεων, καλοκαίρι και χειμώνα, ενώ παράλληλα  φροντίζει με διάφορα τεχνικά έργα(παραδοσιακές πηγές,  να συντηρεί το άδειο χωριό. Η δημιουργία ενός σύγχρονου λαογραφικού μουσείου στον Άη Γιάννη έχει ήδη ξεκινήσει.

ai-giannis

Το νερό είναι αυτό που όριζε και συνεχίζει να ορίζει την ταυτότητα της κοινότητας του Άη Γιάννη. Ο δρόμος του, ξεκινάει απ’ τις κορυφές του Αφέντη Χριστού, περνάει απ’ τις πολύτιμες πηγές του Ψυχρού (που όπως και σήμερα υδροδοτούσαν με πόσιμο νερό την Ιεράπετρα από την αρχαιότητα), χαρίζοντας ζωή στο βουνό, σμιλεύοντας τα βράχια, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, σπάνιας ομορφιάς που δύκολα συναντά κανείς στην Κρήτη. Ο εύκολα προσβάσιμος και ιδιαίτερα εντυπωσιακός καταρράκτης του Μυλωνά με το νερό να χύνεται απ’ τα 40 μέτρα αποτελεί σημείο αναφοράς με τα νερά να τρέχουν μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού.

Οι παραλίες είναι το δεύτερο διαμάντι της περιοχής. Είτε μιλάμε για την αχανή «Μεγάλη Παραλία» στο Κουτσουνάρι, είτε για τις κατάφυτες παραλίες των Φερμών με τα βράχια που στάζουν, είτε για την πολυδιαφημισμένη Αγιά Φωτιά, μια, κατα γενική ομολογία, απ’ τις πιο όμορφες παραλίες σε όλη την Ελλάδα που χιλιάδες περνάνε απ’ τα νερά της τα καλοκαίρια, είναι σίγουρο πως ο Άγιος Ιωάννης μπορεί να ικανοποιήσει την κάθε απαίτηση. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ντόπιους για τις λιγότερο γνωστές παραλίες της περιοχής που δεν υστερούν σε τίποτα από τις προηγούμενες.

*Στην αίθουσα «Ιωάννης Καραβελάκης» Σύλλογο ανάπτυξης του Αγίου Ιωάννη, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή, πλούσιο λαογραφικό υλικό, ενώ λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη Ανοιχτά κάθε Τετάρτη απόγευμα.  Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί περίφημη  γιορτή Σαρδέλας!  Τηλέφωνο επικοινωνίας 6958006162

Αξιοθέατα :

Ο Καστρόλακκος στη θέση Καταλύματα
Οι Ιχθυοδεξαμενές στη θέση Βοθώνους
Το φαράγγι Μυλωνάς
Ο γραφικός οικισμός Καλύβας.

Οι παραλίες της περιοχής:

Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου
Η Αγία Φωτιά
Η Κακιά Σκάλα

Τοπικές Εκδηλώσεις – Πανηγύρια:

Το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου

Σε αριθμούς το χωριό του Αγίου Ιωάννη

Πηγή: http://www.ierapetra.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.